15 maart 2017

Kopen of huren?

Je kunt een instrument kopen, maar veel ouders kiezen ervoor om hun kind op een huurinstrument te laten beginnen. Op die manier hoef je niet meteen veel geld uit te geven en kun je eerst even afwachten of de muzieklessen bevallen. Bijkomend voordeel van huren is dat je met de verhuurder vaak goede afspraken kunt maken over inruilen. Sommige muziekinstrumenten zijn te groot voor kinderen van een jaar of acht. Daarom bestaan er van viool, cello, contrabas, fagot, gitaar en accordeon ook kleine versies. Als je kind te groot wordt voor een instrument, dan is het mogelijk om dat instrument in te ruilen voor een groter exemplaar.

Het is moeilijk te zeggen hoeveel geld je precies kwijt zult zijn aan het huren van een goed instrument. De prijzen (inclusief borg en verzekering) variëren per instrument en per verhuurder, maar uiteindelijk zal het huren van een instrument je niet meer kosten dan enkele tientjes per maand.

Het is hoe dan ook belangrijk om je bij de zoektocht naar een instrument te laten adviseren door de muziekdocent. Vooral wanneer je besluit om direct een muziekinstrument te kopen is het goed om dit met de docent te overleggen. Een muziekdocent heeft kennis van zaken en kan je doorverwijzen naar goede en betrouwbare adressen in de omgeving.

Er zijn overigens ook muziekscholen die zelf instrumenten verhuren of beschikken over een instrumentenfonds. En als je kind lid wordt van een harmonievereniging of een fanfare, is het vaak mogelijk om een leeninstrument mee naar huis te nemen.