15 maart 2017

Vanaf welke leeftijd?

Met muziek kun je al heel jong beginnen. De instrumenten op deze website zijn allemaal geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zeven, acht. Voor de meeste blaasinstrumenten is het wel belangrijk dat je kind de voortanden heeft gewisseld.

Er zijn ouders die hun kind al op vier- of vijfjarige leeftijd laten beginnen met een muziekinstrument. Bij instrumenten als viool, piano of blokfluit is dat ook heel goed mogelijk, evenals cello, gitaar en slagwerk. Sommige kinderen beginnen eerst op piano of blokfluit en schakelen later over op een ander instrument. Dit om een goede basis te leggen of om eerst nog even wat verder te groeien, want kleine kinderen kunnen niet meteen een contrabas vasthouden en hebben nog niet genoeg kracht voor een trombone.

Sommige kinderen hebben van jongs af aan al een duidelijke voorkeur voor een bepaald instrument, andere kinderen weten het nog helemaal niet. Wat past er bij je kind? Het ene instrument vergt meer doorzettingsvermogen dan het andere. Kinderen met een goede concentratie en motoriek zullen makkelijker een strijkinstrument leren spelen dan bijvoorbeeld wat meer onrustige en beweeglijke kinderen. Mocht blijken dat het instrument toch niet geschikt is voor je kind, dan is het goed om tijdig over te stappen naar een ander instrument.

Het is in ieder geval belangrijk dat kinderen een eigen keuze maken voor een instrument. De twaalf films op deze website (te bekijken door op een van de muziekinstrumenten te klikken) kunnen daarbij helpen.

Lees meer over de kosten